Ερώτηση για τις νεκρικές παραδόσεις

Θέματα που δεν ανήκουν σε άλλη ενότητα.
Άβαταρ μέλους
Αρίστος
Prediction Guru
Prediction Guru

Re: Ερώτηση για τις νεκρικές παραδόσεις

Δημοσίευσηαπό Αρίστος » 13 Αύγ 2020, 07:05

Newbie20 έγραψε:Χαίρετε,

Μήπως ξέρει κανένας εάν συνήθιζαν να ξενυχτώνουν το νεκρό στο σπίτι στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας στις δεκαετίες του 70 και 80;

Στα χωριά έχω ακούσει πως συνήθιζαν να ξενυχτούν το νεκρό πριν τον πάνε εκκλησία, αλλά στις μεγάλες πόλεις δεν είμαι σίγουρος τι γινόταν.

Προσπαθώ να γράφω κάτι για τη δεκαετία του 80 στην Ελλάδα και καλά θα ήταν εάν κάποιος θυμάται το πως γίνονταν οι παραδοσιακές κηδείες στις μεγάλες πόλεις εκεινή την εποχή.

Πολλά ευχαριστώ!

Και στη δεκαετια του 90 θυμαμαι τετοια περιπτωση.

Κλαιγαν οι Ηπειρωτες συγγενεις τον πατερα φιλου μου σε διαμερισμα στην Αθηνα και οι νεολαιοι ειχαμε παρει το φιλο μου σε διπλανο δωματιο, τον ποτιζαμε κονιακ και του λεγαμε διαφορα ασχετα αστεια για να ξεχαστει.

Θυμαμαι φαση και απο τη δεκαετια του 60. Παλι με πατερα φιλου. Η μητερα του ηταν Τσακωνισα και ολο το σοι τον νεκρολογησε ολο το βραδυ με κανονικο μοιρολοι. Τα παιδια κοιμηθηκαμε αλλα τη νεκρολογια με αφησε η μανα μου να τη δω στην αρχη.

.
1 .
Αναφερόμενος στη χαλάρωση της καραντίνας, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι "δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε την απόφαση αποκλειστικά στους επιδημιολόγους, αλλά πρέπει να σταθμίσουμε και τις σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές, ψυχολογικές ή άλλες επιπτώσεις".

.

Άβαταρ μέλους
Ραν ταν πλαν
Kalamata Lover
Kalamata Lover

Δημοσίευσηαπό Ραν ταν πλαν » 14 Αύγ 2020, 11:50

Νεφερτίτη έγραψε:
Ραν ταν πλαν έγραψε:Πηδούσαν ρε όπως λέμε πήδημα εις ύψος ή μήκος. Έβαλαν το φέρετρο στη μέση του δωματίου πάνω στα στρίποδα και όσοι τον ξενυχτούσαν σαλτάριζαν από πάνω του. Δεν έχεις διαβάσει το βιβλίο;

Δεν το ξερω αυτο. Μπορει να ειναι κατι τοπικο και οχι σε ολη την Κρητη.

Η πλοκή του έργου διαδραματίζεται στο Ηράκλειο (Μεγάλο Κάστρο). Πιθανόν να πρόκειται για τοπικό έθιμο και ίσως να γινόταν και σε περιορισμένο αριθμό ορεινών χωριών της περιοχής. Πάντως έχει να κάνει με το ''ξόρκισμα'' της τραγικότητας του θανάτου και την αποδοχή του ως γεγονός αναπόφευκτο το οποίο δεν επηρεάζει τη συνέχεια της ζωής, όπως φαίνεται και από το ότι μετά την κηδεία ακολουθούσε τραπέζωμα που ενίοτε εξελισσόταν σε κανονικό γλέντι.
0 .
Εθνικόφρων σταλινικός κομμουνιστής.

Newbie20
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό Newbie20 » 06 Ιαν 2022, 20:26

Και μια ακόμη ερώτηση: τις αγγελίες θανάτων που τις κολλούσαν παλιά; μόνο σε εκκλησίες και νεκροταφεία ή και σε άλλα σημεία κάποιας πόλης;

Με ενδιαφέρει η δεκαετία του 80.
0 .

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 06 Ιαν 2022, 20:34

Newbie20 έγραψε:Και μια ακόμη ερώτηση: τις αγγελίες θανάτων που τις κολλούσαν παλιά; μόνο σε εκκλησίες και νεκροταφεία ή και σε άλλα σημεία κάποιας πόλης;

Όπως και σήμερα, υπήρχαν τα "κηδειόχαρτα", τα οποία και κολλούσαν σε διάφορα σημεία της πόλης (στύλους ΔΕΗ, ΚΑΦΑΟ, κοκ σε διάφορα κεντρικά σημεία). Στα χωριά συνήθως κάπου στην πλατεία.
1 .
Hätt ich ne 2te Chance würd ich es genauso machen
Ich dreh mich nich um es geht nur darum wer du heute bist
Ich bin zufrieden, da scheint jemand auf mich aufzupassen
Ob es für Gott oder den Teufel is
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 06 Ιαν 2022, 20:43

Ως προς το αρχικό ερώτημα του νήματος, στα χωριά και σε πόλεις της επαρχίας, τους ξενυχτάνε ακόμη τους νεκρούς στα σπίτια.
Στα χωριά παίζει να είναι και ντροπή να μην το κάνεις, γιατί θα "μιλάει το χωριό". Το ίδιο ντροπή είναι να μην τους κάνεις και όλα τα προβλεπόμενα μνημόσυνα.
Στις πόλεις της επαρχίας μέχρι πριν λίγα χρόνια οι περισσότεροι τους ξενυχτούσαν τους νεκρούς τους. Τα τελευταία χρόνια ίσως αυτό να έχει γίνει μειοψηφικό.

Κάτι που παρατηρώ και στην Θεσσνίκη πάντως είναι ότι απο την οικονομική κρίση και μετά οι περισσότεροι δεν δίνουν σημασία στους τάφους πια. Παλιότερα όλοι καβάτζωναν τάφο για κάθε νεκρό, πολύ σπάνια θαβόταν 2+ στο ίδιο τάφο. Επίσης έριχναν λεφτά σε μαρμαράδες για κατασκευές τάφων. Πλέον οι περισσότεροι θάβουν σε προϋπάρχοντες τάφους παππούδων, γονέων, κτλ. Επίσης μνημόσυνα και τέτοια δεν βλέπω να πολυγίνονται.
0 .
Ich bereue nichts

Perseus1966
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό Perseus1966 » 07 Ιαν 2022, 10:26

Την θεια μου την ξενυχτησαν στο σπιτι της το 18 εγω δεν το εκανα περισσοτερο λογω της ιδιομορφιας του σπιτιου(πολλες σκαλες)
0 .

Perseus1966
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό Perseus1966 » 07 Ιαν 2022, 10:27

Newbie20 έγραψε:Και μια ακόμη ερώτηση: τις αγγελίες θανάτων που τις κολλούσαν παλιά; μόνο σε εκκλησίες και νεκροταφεία ή και σε άλλα σημεία κάποιας πόλης;

Παλια τις κολλουσαν παντου τωρα σε ορισμενα σημεια
0 .

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 07 Ιαν 2022, 11:20

Μια αηδία πάντως το ξενύχτισμα, να αναγκάζονται οι συγγενείς να περάσουν τόσες ώρες δίπλα σε ένα κουφάρι. Βαρβαρότητα.
0 .
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 07 Ιαν 2022, 13:33

Ευτυχως ως μεγαλωμενος στο λικνο και κεντρο του ΕΛ πολιτισμου, την Αθηνα, δεν εζησα ποτε τετοιες βαρβαρες εικονες. Δηλωνω την συμπαρασταση μου στους λιγοτερο τυχερους συμπολιτες μου που μεγαλωσαν επαρχια :D
0 .

Άβαταρ μέλους
ΓΙΑΝΝIΣ ΓΙΑΝΝΩΠΟΥΛΟΣ
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό ΓΙΑΝΝIΣ ΓΙΑΝΝΩΠΟΥΛΟΣ » 07 Ιαν 2022, 14:26

bizeli έγραψε:Εγώ πάντως που είμαι τη δεκαετία του 80 γεννημένη και σαλονικιά (για πιο πριν δεν μπορώ να πω) όλες τις κηδείες που θυμάμαι ήταν με τον νεκρό στο σπίτι. Όλες.
Απορώ με τους προλαλήσαντες που έχουν αντίθετη άποψη.
Δεν ξέρω πότε σταμάτησε το συνήθειο αυτό. Νομίζω σχετικά πρόσφατα.

Ετσι
Μονο επι πανδημιας σταματησαν αυτα
0 .
Αρίστος wrote: for Tsirpas
Eχουμε ΔΙΠΛΗ πολιτειακη εκτροπη...
Μια γιατι ο πρωθυπουργος επραξε αντιθετα στο ΟΧΙ του δημοψηφισματος...
Και δευτερη γιατι μεσω του Ταμειου Ξεπουληματος Χωρας παρεδωσε την εθνικη κυριαρχια και τον εθνικο πλουτο στους δανειστες....
..

nrg wrote:
H κυβερνηση περικόπτει τις συντάξεις 5% διότι το υπέγραψε στο 2015 και μετά από 10 μέρες δίνει αύξηση 5,5% διότι το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά της χώρας

Επιστροφή σε “Γενική Συζήτηση”