Λαχουρένιος έγραψε:Alien_ex_forums έγραψε:Από Μαρξ έχω διαβάσει μόνο το "κεφάλαιο". Κάποιοι όμως έχουν ανασύρει κάποια κείμενά του, που μιλούσε για ελευθεριακή κοινωνία ως προς τη σεξουαλικότητα, η οποία θα επιτευχθεί με αποδόμηση των θεσμών της οικογένειας και της θρησκείας.
Αν αυτό ισχύει και υπάρχουν όντως τέτοια κείμενα, το συγκεκριμένο εγχείρημα προσέκρουσε στη βιολογική ανάγκη του ανθρώπου να συνάπτει οικογένεια. Δηλαδή οκ, έχει μεσολαβήσει μια σεξουαλική επανάσταση, αλλά παρατηρούμε ότι ακόμη υπάρχει ο θεσμός της οικογένειας και δεν έχει εξαλειφθεί.
Προσωπικά σκασίλα μου, μόνος μου σκοπεύω να πεθάνω, ωστόσο το λάθος της σχολής της Φρανκφούρτης -και μετέπειτα των μεταμοντερνιστών- είναι ότι θεωρούσαν πως οι αξίες "διδάσκονται". Και εκεί είναι που πάτησαν οι δημοσιεύσεις περί wokeness και θέλησαν να επιβάλλουν απαγόρευση νοοτροπιών, μετατροπή της γλώσσας, συγκεκριμένα δόγματα έκφρασης και λοιπά μαντρώματα της σκέψεως... γιατί; "Για έναν καλύτερο κόσμο, με λιγότερο ρατσισμό, σεξισμό, ομοφοβία".
Αλλά στην πράξη δεν βγαίνουν τα κουκιά. Είτε λόγω φιλοτομαρισμού του σύγχρονου ανθρώπου, είτε λόγω βιολογικής αφετηρίας των αξιών της οικογένειας, της θρησκευτικής πίστης (σε κάποιους η θρησκευτική πίστη είναι αντίστοιχη των βιολογικών τους αναγκών).
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κλασικός μαρξισμός, όπως και ο κλασικός φιλελευθερισμός, είναι περισσότερο έντιμες ιδεολογίες, από το αίσχος που επικρατεί σήμερα.
Στα εργα του Μαρξ που εχω διαβασει εχω δει να γινονται μονο ελαχιστες και πεταχτες αναφορες στο ζητημα της οικογενειας. Ο Ενγκελς αναφερεται πιο αναλυτικα στο γνωστο του εργο σχετικα με την καταγωγη της οικογενειας.
Η λογικη του μαρξισμου ειναι οτι οι υλικες συνθηκες καθοριζουν τις ιδεες και για αυτο σε καθε δεδομενη εποχη η κυριαρχη ταξη (που καθοριζει τις συνθηκες αυτες) καθοριζει και τις κυριαρχες ιδεες. Οποτε και η οικογενεια δε θα εξαφανιστει στα πλαισια του καπιταλισμου μεσω προπαγανδας αλλα στον ολοκληρωμενο κομμουνισμο λογω εντελως διαφορετικων υλικων συνθηκων.
Δεν ξερω αν θα καταργηθει ποτε εντελως η οικογενεια αλλα μπορω να φανταστω να . Παντως ειναι αληθεια οτι τις τελευταιες δεκαετιες ο παραδοσιακος θεσμος της οικογενειας εχει δεχθει σοβαρα χτυπηματα και αυτο το λενε ακομα και οι συντηρητικοι. Οι ανθρωποι θα συνεχισουν να κανουν παιδια αλλα η τριαδα πατερας-μητερα-παιδια εχει σπασει στις δυτικες χωρες και οι μονογενεικες ''οικογενειες'' (αν μπορεις να τις πεις ετσι) γινονται ολο και πιο συχνες οποτε με αυτην την εννοια η οικογενεια οπως την ξερουμε χανει ολο και περισσοτερο εδαφος. Η κλασικη διευρυμενη οικογενεια οπου παππουδες γονεις και εγγονια μενουν ολοι μαζι εχει σχεδον εκλειψει στον δυτικο κοσμο. Οποτε οι προβλεψεις του Μαρξ δεν ηταν και τοσο εξωπραγματικες αν δεις τι αλλαγες εχει φερει στην οικογενεια ο ιδιος ο καπιταλισμος.
Hδη στις ΗΠΑ ενα 25% ειναι μονογενεικες οικογενειες. Σε ενα περιβαλλον με λιγοτερους οικονομικους, νομικους και κοινωνικους περιορισμους αυτο το ποσοστο θα μπορουσε να ειναι ακομα μεγαλυτερο.
Με βάση αυτά είχαν προβλέψει ότι η παραδοσιακή οικογένεια θα εκλείψει στον κομμουνισμό, ωστόσο σήμερα βλέπουμε ότι βαράει διάλυση στον καπιταλισμό, επομένως κάπου μπάζει το σκεπτικό.