Τι είναι αυτός ρε;

Όλες οι διεθνείς ειδήσεις.
Άβαταρ μέλους
ВладимирВладимирович
Supreme poster
Supreme poster

Re: Τι είναι αυτός ρε;

Δημοσίευσηαπό ВладимирВладимирович » 31 Μαρ 2018, 23:10

bizeli έγραψε:
Διάδοχος Θεότροπος έγραψε:Νηματάρα bezelye, kudos :D

https://tr.wikipedia.org/wiki/Bezelye

Για λίγο μου πέρασε κι εμένα από το μυαλό μήπως έχει κάποια τουρκική ρίζα γιατί τουρκοφέρνει λίγο "μπιζέλ"
αλλά όχι εντάξει. Είναι ιταλική λέξη.
piselli
:worship_sq1:

Βασικα η λεξη είναι ελληνικη https://en.wiktionary.org/wiki/%CF%80%C ... ient_Greek
το συμπτωματικο όμως είναι ότι εσυ για το νικνεϊμ διάλεξες την τουρκεμενη εκδοχή της λεξης :yesyes:
0 .
ΤΣΠΡΤΚ ΓΜΣ

Άβαταρ μέλους
Freisinniger
Maître des anions
Maître des anions

Δημοσίευσηαπό Freisinniger » 31 Μαρ 2018, 23:13

Στα αγγλικά είναι pea :bigsmile35:
0 .
Was mich anbelangt, geht es dich nicht an
Aber hoff doch mal, die Geistererscheinung ab und an. :s_cool

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 31 Μαρ 2018, 23:52

ВладимирВладимирович έγραψε:Βασικα η λεξη είναι ελληνικη https://en.wiktionary.org/wiki/%CF%80%C ... ient_Greek
το συμπτωματικο όμως είναι ότι εσυ για το νικνεϊμ διάλεξες την τουρκεμενη εκδοχή της λεξης :yesyes:

Αντιδάνειο λοιπόν.
Πώς διάλεξα την τουρκική;
Αφού πίσον - pisum - pisellum - pisello
Καραελληνικότατη λέξη διάλεξα.
0 .

Άβαταρ μέλους
ВладимирВладимирович
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό ВладимирВладимирович » 31 Μαρ 2018, 23:59

Τουρκεμενη λεω, όχι τουρκικη. Μπιζελι με (μπ) είναι τουρκισμος της λατινικης λεξης που με την σειρα της προερχεται από κανονικη ελληνικη.
Με λιγα λογια το νικνεϊμ σου εκφραζει κατι ελαφρό (τουλάχιστον) ανθελληνισμο :nono:
0 .
ΤΣΠΡΤΚ ΓΜΣ

Άβαταρ μέλους
Διάδοχος
Danchō
Danchō

Δημοσίευσηαπό Διάδοχος » 01 Απρ 2018, 00:11

Αν το κάνεις pizeli, νομίζω σώζεται
0 .
«Και η κουτσή Μαρία είναι εθνικιστές. Δηλαδή σε αυτό το επίπεδο; Εμείς είμαστε όλος ο πλανήτης!»

«Εμείς· οι Aλεξανδρείς, οι Aντιοχείς, οι Σελευκείς, κ’ οι πολυάριθμοι επίλοιποι Έλληνες Aιγύπτου και Συρίας, κ’ οι εν Μηδία, κ’ οι εν Περσίδι, κι όσοι άλλοι. Με τες εκτεταμένες επικράτειες, με την ποικίλη δράσι των στοχαστικών προσαρμογών. Και την Κοινήν Ελληνική Λαλιά ώς μέσα στην Βακτριανή την πήγαμεν, ώς τους Ινδούς. Για Λακεδαιμονίους να μιλούμε τώρα!»

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 01 Απρ 2018, 00:23

Εντάξει πάντως επί την ευκαιρία δεν είμαι υπέρ της διαιώνισης του μίσους Ελλάδας -Τουρκίας. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα στήσουμε και κώλο απέναντι στις προκλήσεις στο όνομα της καλής γειτονίας.
Άλλο το ένα άλλο το άλλο.
0 .

Άβαταρ μέλους
Διάδοχος
Danchō
Danchō

Δημοσίευσηαπό Διάδοχος » 01 Απρ 2018, 00:34

bizeli έγραψε:Εντάξει πάντως επί την ευκαιρία δεν είμαι υπέρ της διαιώνισης του μίσους Ελλάδας -Τουρκίας

Πατάς κλικ, με δική σου ευθύνη: viewtopic.php?f=18&t=6964&hilit=κιτσίκης :D
0 .
«Και η κουτσή Μαρία είναι εθνικιστές. Δηλαδή σε αυτό το επίπεδο; Εμείς είμαστε όλος ο πλανήτης!»

«Εμείς· οι Aλεξανδρείς, οι Aντιοχείς, οι Σελευκείς, κ’ οι πολυάριθμοι επίλοιποι Έλληνες Aιγύπτου και Συρίας, κ’ οι εν Μηδία, κ’ οι εν Περσίδι, κι όσοι άλλοι. Με τες εκτεταμένες επικράτειες, με την ποικίλη δράσι των στοχαστικών προσαρμογών. Και την Κοινήν Ελληνική Λαλιά ώς μέσα στην Βακτριανή την πήγαμεν, ώς τους Ινδούς. Για Λακεδαιμονίους να μιλούμε τώρα!»

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 01 Απρ 2018, 00:54

Διάδοχος Θεότροπος έγραψε:Πατάς κλικ, με δική σου ευθύνη: viewtopic.php?f=18&t=6964&hilit=κιτσίκης :D

Κοίτα να σου πω κάτι;
Το είχα πει και στο προηγούμενο φόρουμ όταν συζητούσαν για το προσφυγικό.
Και είχα πει ότι παρά τις προσφυγικές ροές που έρχονται στην Ελλάδα και το επιπλέον "βάρος" που δημιουργούν είναι από τη μια θετικό που η Ελλάδα δεν έχει κλείσει τα σύνορα (και ανθρωπιστικά βλέποντάς το) σε αντίθεση με τις άλλες χώρες με την έννοια ότι "η ανατολή δεν ξεχνά" και ίσως κάποια στιγμή μας βγει σε καλό αυτό είτε με τη μορφή κάποιας συμμαχίας είτε έστω ότι η Ελλάδα δεν θα αποτελεί Νο1 τρομοκρατικό στόχο.

Επίσης, γενικά δεν ήμουν και πολύ υπέρμαχος της ΕΕ. Είχα αναφερθεί ακόμα και στο ενδεχόμενο βαλκανικής συμμαχίας αν ποτέ αυτό ήταν εφικτό ώστε να σταματήσει η νότια περιοχή της Ευρώπης να είναι το κουτσό πόδι της ηπείρου.

Γενικά δεν είμαι πολεμοχαρής τύπος. Οτιδήποτε προάγει τη συνεργασία και την ειρηνική συνύπαρξη των κρατών με βρίσκει σύμφωνη. Άρα το ενδεχόμενο μιας συμμαχίας εξ ανατολάς για μένα προσωπικά δεν είναι κάτι πολύ "ξένο" μιας κι εγώ γλυκοκοίταζα αυτήν την ιδέα καιρό τώρα.

Όμως, κρατώ πολλές επιφυλάξεις εξαιτίας του έντονου ισλαμικού στοιχείου που επικρατεί σε αυτές τις περιοχές, Τουρκία βασικά.
Οπότε δεν ξέρω κατά πόσο αυτό θα ήταν εφικτό να γίνει και δεν θα καταλήγαμε στο τέλος επαρχία της Τουρκίας με ό,τι αυτό συναπέγεται.
Πάντως προσκολλημένη στη Δύση δεν είμαι.
0 .

Άβαταρ μέλους
Διάδοχος
Danchō
Danchō

Δημοσίευσηαπό Διάδοχος » 01 Απρ 2018, 00:59

Προφανώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει υπό τις παρούσες συνθήκες.

Υπάρχουν όμως και στην άλλη πλευρά άτομα ή ομάδες που σκέφτονται κάτι τέτοιο, τραγική μειοψηφία φυσικά, όπως και στην δική μας χώρα.

Οποιοσδήποτε έχει συναναστραφεί σε σημαντικό βαθμό και με Δυτικούς και με Τούρκους (δεν εννοώ γκρίζους λύκους ή τσομπάνηδες της Ανατολίας), καταλαβαίνει εύκολα με ποιους είμαστε συμβατοί.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 01 Απρ 2018, 01:14

Διάδοχος Θεότροπος έγραψε:Προφανώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει υπό τις παρούσες συνθήκες.

Υπάρχουν όμως και στην άλλη πλευρά άτομα ή ομάδες που σκέφτονται κάτι τέτοιο, τραγική μειοψηφία φυσικά, όπως και στην δική μας χώρα.

Οποιοσδήποτε έχει συναναστραφεί σε σημαντικό βαθμό και με Δυτικούς και με Τούρκους (δεν εννοώ γκρίζους λύκους ή τσομπάνηδες της Ανατολίας), καταλαβαίνει εύκολα με ποιους είμαστε συμβατοί.

Κοίτα δεν ξέρω με ποιους τελικά είμαστε πιο συμβατοί πάντως και Ευρώπη που προσπαθήσαμε να γίνουμε σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα δεν μας βγήκε.
Αλλά ναι κι εγώ δεν το βλέπω πιθανό να γίνει μια τέτοιου είδους συμμαχία και κολλάω σε πολλές παραμέτρους.
0 .

Επιστροφή σε “Διεθνή”