Συνάδελφοι,
Αλήθεια, πού πηγαίνει το καράβι της Εθνικής Τράπεζας; Δυστυχώς, σε αχαρτογράφητα νερά. Και οι καπετάνιοι τι κάνουν; Ατυχώς, πορεύονται χωρίς πυξίδα και οδηγούν το σκάφος με μαθηματική ακρίβεια στα βράχια.
Η ιστορική και πάλαι ποτέ κραταιά Εθνική Τράπεζα, χωρίς σύγχρονο επιχειρησιακό σχέδιο, συνεχίζει την κατρακύλα της και τη συρρίκνωσή της, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε μερίδια αγοράς.
Σε ποιο στάδιο άραγε βρίσκεται αυτός ο περίφημος μετασχηματισμός που θα έδινε ώθηση στην Τράπεζα; Για ποιο λόγο δεν ενημερώνονται οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, για να συνδράμουν με βάση τη γνώση και την εμπειρία ετών; Και, το σημαντικότερο, γιατί στη διαμόρφωσή του δεν συμμετέχουν καταξιωμένα και έμπειρα στελέχη της ιεραρχίας;
Η συρρίκνωση του Δικτύου, που είναι η δύναμη της Τράπεζας, συνεχίζεται, χωρίς τη διενέργεια οικονομοτεχνικών μελετών, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές της χώρας μεγάλος όγκος καταθέσεων να οδεύει στον ανταγωνισμό. Παράλληλα, συνεχίζονται οι εκβιασμοί και οι εκφοβισμοί από ανώτατα στελέχη της Τράπεζας σε πολλούς συναδέλφους να αποχωρήσουν.
Και ενώ η Τράπεζα συνεχίζει να διώχνει ικανότατα και έμπειρα στελέχη της με τις εθελούσιες, χωρίς να ενδιαφέρεται για την απώλεια του μεριδίου της αγοράς και τη συρρίκνωσή της, συνεχίζει ταυτόχρονα τις προσλήψεις αμφιβόλου ποιότητας στελεχών από την αγορά, με προκλητικούς μηνιαίους μισθούς της τάξεως των €15.000 - €20.000 και βέβαια τις τοποθετήσεις, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, σε ανώτερες διοικητικές θέσεις. Αλήθεια, πόσοι ειδικοί συνεργάτες έχουν ενταχθεί στο δυναμικό της Τράπεζας με χρήση ενός μόνο τηλεφωνήματος τους τελευταίους 12-18 μήνες; Και μετά μας λένε ότι ενδιαφέρονται για τη μείωση του λειτουργικού κόστους…
Και το ερώτημα που προκύπτει: γιατί γίνονται όλες αυτές οι σπατάλες αυτή την περίοδο; Το ΤΧΣ, που είναι ο βασικός μέτοχος, τί κάνει και πώς διασφαλίζει τα συμφέροντά του;
Για να πάει μπροστά η Τράπεζα και να κατακτήσει εκ νέου την ηγετική θέση που είχε, η Διοίκηση πρέπει να αλλάξει τακτική και να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό της. Κατ΄αρχήν, είναι υποχρεωμένη από τους εργασιακούς νόμους να εφαρμόζει τον Κανονισμό Εργασίας, ο οποίος παραβιάζεται κατάφωρα και πολλές φορές μάλιστα με τις ευλογίες ή την ανοχή του ΣΥΕΤΕ.
Υπενθυμίζεται ότι, εδώ και ενάμιση χρόνο, έχουμε καταγγείλει στον Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας κ. Νεφελούδη, την παραβίαση του Κανονισμού Εργασίας της Τράπεζας σε σχέση με τις τοποθετήσεις ανωτάτων στελεχών. Πότε σκοπεύει, άραγε, η ηγεσία του Υπουργείου να ασχοληθεί με την εν λόγω καταγγελία;
Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι οι προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό πρέπει να γίνονται με δημόσιους διαγωνισμούς για λόγους διαφάνειας και αξιοκρατίας και όχι από την αγορά. Όλες οι κενές θέσεις στελεχών θα πρέπει να προκηρύσσονται εσωτερικά, με διαφάνεια και με τυπικά και ουσιαστικά κριτήρια, και όχι με φωτογραφικές προκηρύξεις (όπως η τελευταία προκήρυξη των περιφερειακών διευθυντών δικτύου), για να μην απαξιώνονται οι διαδικασίες και οι πολιτικές. Οι προαγωγές και οι τοποθετήσεις, που τώρα έχουν σταματήσει λόγω του περιβόητου μετασχηματισμού, πρέπει να γίνονται στην ώρα τους και αξιοκρατικά. Επίσης, πρέπει να πληρώνονται κανονικά οι υπερωρίες, όπου και όταν γίνονται. Εάν δεν εφαρμοστούν τα παραπάνω, ο ΣΕΠΕΤΕ θα προσφύγει εκ νέου στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Η Διοίκηση είναι ανάγκη να επανεξετάσει τη θέση της στη στελέχωση της Ανώτατης Ιεραρχίας της Τράπεζας συμπεριλαμβάνοντας στην κορυφή της πυραμίδας καταξιωμένα και έμπειρα στελέχη του «κορμού» και αυτό πρέπει να το αποτυπώσει και στο νέο οργανόγραμμα, στο πλαίσιο εφαρμογής του μετασχηματισμού. Η επιλογή της Διοίκησης να δουλεύει μόνο με στελέχη της αγοράς στο υψηλό επίπεδο, έχει οδηγήσει την Τράπεζα σε κάθετη πτώση και, βέβαια, αποτελεί ασέβεια προς τα στελέχη της ιεραρχίας, που δίνουν την ψυχή τους όλα αυτά τα χρόνια.
Τέλος, η Διοίκηση της Τράπεζας έχει την υποχρέωση, απέναντι στο προσωπικό που εργάστηκε και συνεχίζει να εργάζεται, να προβεί στις εξής ενέργειες:
Ø Να στηρίξει το ΤΥΠΕΤ που βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση εξαιτίας κυρίως του ΛΕΠΕΤΕ και να προχωρήσει επιτέλους σε μια σοβαρή γραπτή πρόταση για την επίλυση του προβλήματος του ΛΕΠΕΤΕ, σεβόμενη τις υποχρεώσεις της.
Ø Να αφήσει τα «τερτίπια» για υπαγωγή του ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ, τα οποία εξυπηρετούν και την Κυβέρνηση αλλά και την ίδια την Τράπεζα, γιατί απεμπλέκεται από τις υποχρεώσεις της, καθόσον η υλοποίηση της πρότασης αυτής θα «σβήσει» για πάντα το ΛΕΠΕΤΕ, με αποτέλεσμα να χάνονται αποταμιεύσεις ετών των συναδέλφων.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
https://amfipolinews.blogspot.com/2019/ ... r1ZABF7TKM
Το ηθικό πλεονέκτημα
-
pluton
- Supreme poster

- Δημοσιεύσεις: 18109
Το ηθικό πλεονέκτημα
0 .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».
-
pluton
- Supreme poster

- Δημοσιεύσεις: 18109
Re: Το ηθικό πλεονέκτημα

Ξαναβολεύουν τους εαυτούς τους οι βουλευτές με διπλή σύνταξη, όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος.
Συγκεκριμένα με το δημοσίευμα, η επαναφορά της δεύτερης σύνταξης από το Δημόσιο αφορά σε αιτήματα που υπέβαλαν οι δύο πρώην ΠτΔ, Κάρολος Παπούλιας και Χρήστος Σαρτζετάκης.
Δεύτερη σύνταξη από το Δημόσιο πέραν της τρίτης σύνταξης που λαμβάνουν από οποιοδήποτε άλλο Ταμείο (εν προκειμένω από το Ταμείο Νομικών) επαναφέρουν το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ για δύο διατελέσαντες Προέδρους της Δημοκρατίας (ΠτΔ), παρά τη ρητή απαγόρευση του νόμου 565/1977 και παρά την αντίθετη εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών που προειδοποιούν ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για να ζητήσουν δύο συντάξεις όλοι όσοι άσκησαν καθήκοντα ως δήμαρχοι, νομάρχες, περιφερειάρχες, κοινοτάρχες.
Η βεντάλια των διεκδικήσεων μπορεί να ανοίξει περισσότερο και από βουλευτές για τους οποίους από το 2013 και μετά έχει καταργηθεί η διπλή σύνταξη λόγω βουλευτικής ιδιότητας, καθώς ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον φορέα τους ανάλογα με το επάγγελμά τους, πριν και μετά τη θητεία τους στο κοινοβούλιο, ή σε κυβερνητικές θέσεις υπουργών, υφυπουργών. Επιπρόσθετα, όσοι είχαν εκλεγεί μέχρι το 2012, αλλά συνταξιοδοτούνται μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, δεν παίρνουν ξεχωριστή βουλευτική σύνταξη αλλά προσαύξηση επάνω στη σύνταξη που θεμελιώνουν από τις εισφορές τους στα Ταμεία που ασφαλίστηκαν.
Η επαναφορά της δεύτερης σύνταξης από το Δημόσιο αφορά σε αιτήματα που υπέβαλαν οι δύο πρώην ΠτΔ, Κάρολος Παπούλιας και Χρήστος Σαρτζετάκης, μετά από σχετική γνωμοδότηση του έκτου τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με το αιτιολογικό ότι από τη στιγμή που όλες οι συντάξεις και του Δημοσίου συμπεριλαμβανομένου καταβάλλονται μετά την 1/1/2017 από τον ΕΦΚΑ, παύει να ισχύει και η απαγόρευση του νόμου 565/1977 για δεύτερη σύνταξη από το Δημόσιο, γιατί διάδοχος του Δημοσίου είναι ο ΕΦΚΑ και δεν υπάρχει νόμος που του απαγορεύει να δίνει δύο συντάξεις στους διατελέσαντες Προέδρους της Δημοκρατίας!
Ο κ. Παπούλιας ζήτησε να του επαναχορηγηθεί η βουλευτική σύνταξη και ο κ. Σαρτζετάκης ζήτησε τη σύνταξη του δικαστικού λειτουργού.
Η σπουδή του υπουργείου να ανταποκριθεί στη χορήγηση και τρίτης σύνταξης σε δύο πρώην ΠτΔ μοιάζει ανεξήγητη. Την ώρα που περιμένουν πάνω από 40.000 ασφαλισμένοι εδώ και δύο χρόνια για να πάρουν την κουτσουρεμένη σύνταξη του Κατρούγκαλου, ο ΕΦΚΑ ζήτησε από τις υπηρεσίες του την 1η/2/2019 να βγουν αμελλητί οι δύο «προεδρικές συντάξεις» ώστε να πληρωθούν εντός Φεβρουαρίου με αναδρομικά από 1/1/2017 που υπολογίζονται περίπου στις 40.000 με 50.000 ευρώ!
Η νομοθεσία προβλέπει ότι οι πρώην ΠτΔ μετά την αποχώρησή τους παίρνουν μόνον μία σύνταξη-χορηγία από το Δημόσιο που μετά το άρθρο 16 του ν. 4081/2012 είναι ίση με τον μισθό των βουλευτών, δηλαδή περίπου στα 6.000 ευρώ μηνιαίως.
Παράλληλα λαμβάνουν σύνταξη και από οποιονδήποτε άλλο Ταμείο στο οποίο ασφαλίστηκαν λόγω ιδιότητας ή επαγγέλματος, χωρίς όμως να προβλέπεται και δεύτερη σύνταξη από το Δημόσιο, πέραν της προεδρικής σύνταξης.
Στην προκειμένη περίπτωση ο νόμος «άλλαξε». Και με γνωμοδότηση του έκτου τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κατόπιν σχετικού ερωτήματος που είχε απευθύνει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, επετράπη στους δύο πρώην ΠτΔ να ζητήσουν και να λάβουν δεύτερη σύνταξη αθροίζοντας στο σύνολο τρεις κύριες συντάξεις μαζί με αυτή που λαμβάνουν από το Ταμείο Νομικών.
Οι συντάξεις τους από το Δημόσιο επαναχορηγούνται με αναδρομικά από 1/1/2017 και ήδη έχει εκδοθεί απόφαση για τη βουλευτική σύνταξη του κ. Παπούλια στις 5/2/2019. Για δε τον κ. Σαρτζετάκη η απόφαση για τη σύνταξη του δικαστικού λειτουργού επίκειται στο αμέσως επόμενο διάστημα.
https://www.crashonline.gr/oikonomia/13 ... imarchous/
0 .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».
-
pluton
- Supreme poster

- Δημοσιεύσεις: 18109
Re: Το ηθικό πλεονέκτημα
Ιπποκόμοι των αριστερών.




0 .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».