Σε ποιό ETF κάνετε αποταμίευση;

Οικονομικά θέματα.
Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Re: Σε ποιό ETF κάνετε αποταμίευση;

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 26 Απρ 2023, 00:12

mixaliss έγραψε:
Λαχουρένιος έγραψε:Για τι αποδόσεις μιλάμε ρε παιδιά? Έχω κατί οικονομίες και σκέφτομαι να επενδύσω ένα μέρος από αυτά σε κάτι με χαμηλή απόδοση αλλά σχετικά ασφαλές. Ρίχτε προτάσεις.

Επισής εσείς πως τα επενδύετε? Μέσω χρηματιστή? Τράπεζας? Ψηφιακής πλατφόρμας?

Μέσω πλατφόρμας εγώ. Interactive brokers. Μεγάλη εταιρία αμερικάνικη με πολύ χαμηλές χρεώσεις.

Με εφορία τι παίζει; :hmmm

Εδώ, μέχρι 800 ευρώ το χρόνο κέρδη είναι αφορόγητα. Μετά, 26%, τα κρατάει η εφορία αυτόματα απο την τράπεζα. Αν έχεις λογαριασμό εκτός χώρας, πρέπει είτε να κάνεις κάθε χρόνο το έγγραφο για την αποφυγή διπλής φορολογίας, απο την στιγμή που σου κράτησαν τον φόρο πχ στην Αμερική, είτε αν δεν έχουν φορολογηθεί αλλού πχ σε χώρα της σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας, να τα δηλώσεις και να φορολογηθείς με τον τοπικό συντελεστή. Αν δεν τα δηλώσεις, είναι απλά θέμα χρόνου να σε βρούν (ανταλλάσουν στοιχεία οι χώρες) και να σε πατήσουν ένα καζίκι δίχως αύριο.
0 .
Hätt ich ne 2te Chance würd ich es genauso machen
Ich dreh mich nich um es geht nur darum wer du heute bist
Ich bin zufrieden, da scheint jemand auf mich aufzupassen
Ob es für Gott oder den Teufel is
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
mixaliss
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό mixaliss » 26 Απρ 2023, 00:53

Προέλλην έγραψε:
mixaliss έγραψε:
Μέσω πλατφόρμας εγώ. Interactive brokers. Μεγάλη εταιρία αμερικάνικη με πολύ χαμηλές χρεώσεις.

Με εφορία τι παίζει; :hmmm

Oι broker εναρμονίζονται με τους τοπικούς κανόνες. Πχ οι interactive brokers στη Γερμανία λειτουργούν υπό την εποπτεία του κράτους, οπότε φορολογικά ισχύει το ίδιο με τη Γερμανική τράπεζα σου.

Αγγλία τα αφορολόγητα είναι πιο γενναιόδωρα. 1.000 λίρες dividend το χρόνο και 6.000λίρες κέρδη από πώληση μετοχών αφορολόγητα.

Βέβαια υπάρχει και κάτι άλλο. Κάθε χρόνο μπορείς να βάζεις 20Κ σε ειδικούς λογαριασμούς ( ISA accounts) και αυτοί είναι εντελώς αφορολόγητοι. Ακούγεται πολύ καλό, αλλά είναι αληθινό.
https://www.gov.uk/individual-savings-accounts
0 .

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 26 Απρ 2023, 01:05

mixaliss έγραψε:
Προέλλην έγραψε:Με εφορία τι παίζει; :hmmm

Oι broker εναρμονίζονται με τους τοπικούς κανόνες. Πχ οι interactive brokers στη Γερμανία λειτουργούν υπό την εποπτεία του κράτους, οπότε φορολογικά ισχύει το ίδιο με τη Γερμανική τράπεζα σου.

Αγγλία τα αφορολόγητα είναι πιο γενναιόδωρα. 1.000 λίρες dividend το χρόνο και 6.000λίρες κέρδη από πώληση μετοχών αφορολόγητα.

Βέβαια υπάρχει και κάτι άλλο. Κάθε χρόνο μπορείς να βάζεις 20Κ σε ειδικούς λογαριασμούς ( ISA accounts) και αυτοί είναι εντελώς αφορολόγητοι. Ακούγεται πολύ καλό, αλλά είναι αληθινό.
https://www.gov.uk/individual-savings-accounts

Τέτοια δεν έχουμε εδώ :nono:
0 .
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 26 Απρ 2023, 08:22

Προέλλην έγραψε:Εγώ έχω μόνο ένα ETF, που παρακολουθεί τις μεγαλύτερες 500 εταιρίες του δείκτη S&P, με το σκεπτικό ότι αγοράζω τώρα, και σε 20 χρόνια θα καταλήξω παραπάνω απ ότι να είχα τα λεφτά αυτά σε προθεσμιακές καταθέσεις (σταθερά κάτω του πληθωρισμού).
https://www.boerse-frankfurt.de/en/etf/ ... tf-usd-acc (πάτησε το max στην γραφική να δείς την ολική ιστορική πορεία)

Ο S&P τις τελευταίες 2 δεκαετίες, τριπλασιάστηκε τουλάχιστον. Αυτό, δεν σημαίνει ότι θα ξανασυμβεί. Εδώ και πολυ λίγα χρόνια ταλαιπωρείτε πάνω κάτω γύρω από ένα επίπεδο. Το σκεπτικό είναι ότι θα πάρει την ανηφόρα σε βάθος 10ετίας+.

Kαι γω σε κάτι τέτοιο προσανατολίζομαι. Μου φαίνεται η πιο σιγουράτζα δεν έχω ούτε τις γνώσεις ούτε την διάθεση να ψάξω κάτι πιο αποδοτικό και risky. Θέλω απλά κάτι που θα μου αποφέρει ένα τίμιο κέρδος σε βάθος χρόνου.

Ποιο είναι το μινίμουμ που μπορεί να χώσει κάποιος? Θέλω να τεστάρω τα νερά με κάτι μικρό αρχικά.
0 .

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 26 Απρ 2023, 20:21

Λαχουρένιος έγραψε:
Προέλλην έγραψε:Εγώ έχω μόνο ένα ETF, που παρακολουθεί τις μεγαλύτερες 500 εταιρίες του δείκτη S&P, με το σκεπτικό ότι αγοράζω τώρα, και σε 20 χρόνια θα καταλήξω παραπάνω απ ότι να είχα τα λεφτά αυτά σε προθεσμιακές καταθέσεις (σταθερά κάτω του πληθωρισμού).
https://www.boerse-frankfurt.de/en/etf/ ... tf-usd-acc (πάτησε το max στην γραφική να δείς την ολική ιστορική πορεία)

Ο S&P τις τελευταίες 2 δεκαετίες, τριπλασιάστηκε τουλάχιστον. Αυτό, δεν σημαίνει ότι θα ξανασυμβεί. Εδώ και πολυ λίγα χρόνια ταλαιπωρείτε πάνω κάτω γύρω από ένα επίπεδο. Το σκεπτικό είναι ότι θα πάρει την ανηφόρα σε βάθος 10ετίας+.

Kαι γω σε κάτι τέτοιο προσανατολίζομαι. Μου φαίνεται η πιο σιγουράτζα δεν έχω ούτε τις γνώσεις ούτε την διάθεση να ψάξω κάτι πιο αποδοτικό και risky. Θέλω απλά κάτι που θα μου αποφέρει ένα τίμιο κέρδος σε βάθος χρόνου.

Ποιο είναι το μινίμουμ που μπορεί να χώσει κάποιος? Θέλω να τεστάρω τα νερά με κάτι μικρό αρχικά.

Xωρίς να είμαι σίγουρος γιατί δεν έβαλα ποτέ κάτω απο 500 ευρώ, νομίζω μπορείς και με ψίχουλα, πχ 50 ευρώ.
0 .
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 26 Απρ 2023, 20:25

Έχει και άλλα S&P 500 acc, το συγκεκριμένο το διάλεξα γιατί (i) είναι το μεγαλύτερο, (ii) έχει τα λιγότερα έξοδα για μεγάλο ETF

Eδώ μια σύγκριση: https://www.justetf.com/en/how-to/sp-500-etfs.html

Για τα κόστη εδω https://www.justetf.com/en/news/etf/cos ... p-tco.html

Να δείς και αν θες να είναι σε δολλάρια ή ευρώ το ETF σου, γιατί τόσο σε κάθε αγορά, όσο και όταν θα το πουλήσεις, με το καλό μετά απο 20 χρόνια φουσκωμένο, θα παίξει ρόλο η ισοτιμία δολαρίου ευρώ (το δικό μου είναι σε δολαρίa)

To αμέσως πιο standard είναι μάλλον το MSCI WORLD https://www.justetf.com/de/how-to/msci-world-etfs.html

ΥΓ
Πάντως, αν αναρωτιέται κανείς γιατί το δολάριο (και σε δεύτερη μοίρα το ευρώ) είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, ας αναρωτηθεί κιόλας αν θα έβαζε τα λεφτά του ως μακροπρόθεσμη επένδυση σε κινέζικο, ρώσικο, βραζιλιάνικο, νοτιοαφρικανικό χρηματιστήριο, ή στα νομίσματα αυτά, κλπ. ΔΕΝ είναι ΚΑΝΕΝΑ θέμα ότι οι ΗΠΑ επιβάλουν κλπ, απλά, είναι θέμα επενδυτικής ΠΙΣΤΗΣ.
0 .
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu

Δημοσίευσηαπό Adminović » 26 Απρ 2023, 20:45

Προέλλην έγραψε:Πάντως, αν αναρωτιέται κανείς γιατί το δολάριο (και σε δεύτερη μοίρα το ευρώ) είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, ας αναρωτηθεί κιόλας αν θα έβαζε τα λεφτά του ως μακροπρόθεσμη επένδυση σε κινέζικο, ρώσικο, βραζιλιάνικο, νοτιοαφρικανικό χρηματιστήριο, ή στα νομίσματα αυτά, κλπ. ΔΕΝ είναι ΚΑΝΕΝΑ θέμα ότι οι ΗΠΑ επιβάλουν κλπ, απλά, είναι θέμα επενδυτικής ΠΙΣΤΗΣ.

Πολύ σωστά το έθεσες.
Η επενδυτική πίστη όμως είναι κάτι που δεν αποκλείεται να χαθεί στο μέλλον, κάτι το οποίο σημαίνει ότι τα μαγικά χαρτάκια, που όλοι τα θέλουν στη συλλογή τους τώρα, μπορεί να γίνουν χαρτοπόλεμος. :pardon:
0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 26 Απρ 2023, 21:03

Adminović έγραψε:
Προέλλην έγραψε:Πάντως, αν αναρωτιέται κανείς γιατί το δολάριο (και σε δεύτερη μοίρα το ευρώ) είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, ας αναρωτηθεί κιόλας αν θα έβαζε τα λεφτά του ως μακροπρόθεσμη επένδυση σε κινέζικο, ρώσικο, βραζιλιάνικο, νοτιοαφρικανικό χρηματιστήριο, ή στα νομίσματα αυτά, κλπ. ΔΕΝ είναι ΚΑΝΕΝΑ θέμα ότι οι ΗΠΑ επιβάλουν κλπ, απλά, είναι θέμα επενδυτικής ΠΙΣΤΗΣ.

Πολύ σωστά το έθεσες.
Η επενδυτική πίστη όμως είναι κάτι που δεν αποκλείεται να χαθεί στο μέλλον, κάτι το οποίο σημαίνει ότι τα μαγικά χαρτάκια, που όλοι τα θέλουν στη συλλογή τους τώρα, μπορεί να γίνουν χαρτοπόλεμος. :pardon:

Κάτι πρέπει να τα κάνεις ta λεφτά σου. Είτε είναι σε κάποια τράπεζα ψηφιακά σε ένα τρεχούμενο ή προθεσμιακό λογαριασμό, είτε μετρητά κάτω απο το στρώμα, έχει πάλι ρίσκο.
Πέραν τούτου, ο πληθωρισμός τα κατατρώει δίχως έλεος αν κάθονται, ο καπιταλισμός είναι ανηλεής, αδυσώπητος, τιμωρητικός, με όσους έχουν λεφτά που δεν τα ρίχνουν με τον ένα ή άλλο τρόπο στην οικονομία.

Πάντως, αυτή τη στιγμή, ρώτα έναν κινέζο, ρώσο, βραζιλιάνο, ότι θες, με λεφτά, θα σου πεί το ίδιο, για σιγουριά, αγοράζεις κάτι το αμερικανικό. Κανείς απο αυτούς δεν αγοράζει των χωρών του, εκτός κι αν τον αναγκάσουν ή το κάνει βραχυπρόθεσμα-κερδοσκοπικά.

Όποιος πολυπολιστής είναι ΠΟΛΥ μάγκας, ας αλλάξει τα μαζεμένα του ευρώ σε Ρενμιμπί, Ρούβλια, Ρεαλ, Ρούπιες, αν κοτάει. Τι, γιατί ρε παιδιά, αφού τελειωμένη Δύση και BRICS να ούμε :D
0 .
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 26 Απρ 2023, 21:31

Προέλλην έγραψε:Έχει και άλλα S&P 500 acc, το συγκεκριμένο το διάλεξα γιατί (i) είναι το μεγαλύτερο, (ii) έχει τα λιγότερα έξοδα για μεγάλο ETF

Να δείς και αν θες να είναι σε δολλάρια ή ευρώ το ETF σου, γιατί τόσο σε κάθε αγορά, όσο και όταν θα το πουλήσεις, με το καλό μετά απο 20 χρόνια φουσκωμένο, θα παίξει ρόλο η ισοτιμία δολαρίου ευρώ (το δικό μου είναι σε δολαρίa)

To αμέσως πιο standard είναι μάλλον το MSCI WORLD https://www.justetf.com/de/how-to/msci-world-etfs.html

ΥΓ
Πάντως, αν αναρωτιέται κανείς γιατί το δολάριο (και σε δεύτερη μοίρα το ευρώ) είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, ας αναρωτηθεί κιόλας αν θα έβαζε τα λεφτά του ως μακροπρόθεσμη επένδυση σε κινέζικο, ρώσικο, βραζιλιάνικο, νοτιοαφρικανικό χρηματιστήριο, ή στα νομίσματα αυτά, κλπ. ΔΕΝ είναι ΚΑΝΕΝΑ θέμα ότι οι ΗΠΑ επιβάλουν κλπ, απλά, είναι θέμα επενδυτικής ΠΙΣΤΗΣ.

Πιστευείς αξίζει περισσότερο να τα βάλεις σε ευρώ ή δολλάριο? Το δολλάριο μου φαίνεται πιο αξιόπιστο. Το ευρώ σήμερα είναι, αύριο δεν είναι.

Όλοι αυτοί οι τίτλοι είναι άμεσα ρευστοποιήσιμοι?
0 .

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 26 Απρ 2023, 21:38

Λαχουρένιος έγραψε:
Προέλλην έγραψε:Έχει και άλλα S&P 500 acc, το συγκεκριμένο το διάλεξα γιατί (i) είναι το μεγαλύτερο, (ii) έχει τα λιγότερα έξοδα για μεγάλο ETF

ΥΓ

Πιστευείς αξίζει περισσότερο να τα βάλεις σε ευρώ ή δολλάριο? Το δολλάριο μου φαίνεται πιο αξιόπιστο. Το ευρώ σήμερα είναι, αύριο δεν είναι.

Όλοι αυτοί οι τίτλοι είναι άμεσα ρευστοποιήσιμοι?

Όπου άμεσα, κάπου μέσα στην επόμενη εργάσιμη χρηματιστηριακή ημέρα.

Και με την αγορά έτσι είναι. Το βάζεις πχ αγόρασε τώρα ή την τάδε του μηνός, και ουσιαστικά θα σου αγοράσει την επόμενη (λόγω διαφοράς ώρας) χωρίς έλεγχο της συγκεκριμένης ώρας της ημέρας, συνήθως προς το κλείσιμο. Οπότε υπάρχει ένα μικρό περιθώριο αβεβαιότητας, όχι κάτι δραματικό πάντως, μην νομίζεις.
1 .
Ich bereue nichts

Επιστροφή σε “Οικονομία”