Τα binaural beats, στα ελληνικά αμφιωτικό διακρότημα ή αμφιωτικοί τόνοι, κατά το translatum.gr, είναι ένα ακουστικό φαινόμενο που ανακαλύφθηκε το 1839 από τον Heinrich Wilhelm Dove. Το φαινόμενο έχει ως εξής: αν στο ένα αυτί ακούσεις έναν τόνο σε Χ συχνότητα και στο άλλο αυτί ταυτόχρονα ακούσεις έναν τόνο, ελαφρώς διαφορετικής Υ συχνότητας, τότε θα αντιληφθείς και έναν τρίτο -φανταστικό- τόνο σε μορφή “beat” του οποίου η συχνότητα θα είναι η διαφορά των συχνοτήτων Χ και Υ.
Δηλαδή αν στο ένα αυτί σου παίξω μια συχνότητα 500 Hertz και στο άλλο μια 510 Hertz, εσύ θα ακούσεις και μια τρίτη στα 10 Hz. Οι έρευνες του Heinrich έδειξαν πως για να παρουσιαστεί αυτό το φαινόμενο πρέπει να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, όπως: οι συχνότητες Χ και Υ πρέπει να μην υπερβαίνουν τα 1000 με 1500 Hz και η μεταξύ τους διαφορά πρέπει να είναι μικρή,της τάξεως των 30 Hz και κάτω. Πάνω απο όλα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ακουστικά έτσι ώστε το κάθε αυτί να ακούει μόνο έναν τόνο και όχι και τους δύο μαζί.
Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει τρομερό ενδιαφέρον για όσους μελετάνε τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τον μηχανισμό της ακοής, διότι όπως είπαμε ο ήχος αυτός (το “διακρότημα”) δεν υπάρχει πραγματικά αλλά “παράγεται” από τον εγκέφαλο όταν ακούει τις άλλες δυο συχνότητες, πράγμα που ρίχνει φώς στο πως αντιλαμβάνεται αλλά και πως επεξεργάζεται ο εγκέφαλος το ακουστικό σήμα. Αυτό το φαινόμενο έχει και διαγνωστικό ενδιαφέρον διότι σε ορισμένες παθήσεις του εγκεφάλου (π.χ. σε ασθενείς με αφασία ή parkinsons), τροποποιείται οπότε θα μπορούσε ίσως να χρησιμοποιηθεί και με αυτό τον τρόπο.
"Δουλεύουν τα προγράμματα που βασίζονται στο αμφιωτικό διακρότημα;"
Εξαρτάται τι εννοείς όταν ρωτάς αν “δουλεύουν”. Ναι, “δουλεύουν” από την άποψη του ότι θα ακούσεις όντως το αμφιωτικό διακρότημα. Ναι, “δουλεύουν” από την άποψη του ότι ο εγκέφαλός σου λιγότερο ή περισσότερο θα συντονιστεί σε αυτήν την συχνότητα — πράγμα ανιχνεύσιμο από ηλεκτροεγκεφαλογράφο, άρα και επαληθεύσιμο. Να έχεις όμως κατά νού πως αυτό δεν είναι απόλυτο — ο εγκέφαλος σου μπορεί και να μην συντονιστεί. Ναι, επίσης υπάρχουνε μελέτες που δείχνουν πως μπορούν να επιφέρουν χαλάρωση, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πόνου, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να αυξήσουν και την συγκέντρωση…
Από εδώ είναι το κείμενο http://fridge.gr/6745/stiles/scizophrenia/
Σε κάποια φάση είχαν πει στην τηλεόραση πως πρόκειται περί... ψηφιακών ναρκωτικών......
Έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ για να χαλαρώσετε ή κάτι παρόμοιο;
Εγώ γενικά επειδή έχω πολύ άγχος κτλ το έχω ψάξει και μερικά από αυτά έχουν κάνει δουλειά.
Για παράδειγμα να μην μπορώ να κοιμηθώ να το βάλω και να με πάρει ο ύπνος ή να με ηρεμήσει κατά την διάρκεια της ημέρας.
Βάζω και μερικά από αυτά που ακούω
*Δεν ξέρω αν έπρεπε να το βάλω στην ενότητα της μουσικής ή σε αυτήν της υγείας