tensor έγραψε:Φυσικά ο καθένας έχει στο μυαλό του το δικό του μοντέλο για όλα αυτά. Για μένα ένας ισχυρός subwoofer είναι απαραίτητος ώστε να ακουστεί η θεμελιώδης συχνότητα στα πολύ βαθιά μπάσα προς τους υπόηχους, ενώ το «εκρηκτικό» πηγαίνει στα Chamades. Πρόκειται για οριζόντιες τρομπέτες έξω από την επένδυση του οργάνου που είναι στραμμένες προς τους ακροατές. Έχουν πολύ δυνατό και λαμπρό ήχο.
Στο κομμάτι που έβαλα πιο πάνω ακούς καθαρά τα Chamades (σε ανάμιξη με άλλες συστοιχίες βέβαια) στις τέσσερις νότες από το 9:06 ως το 9:08. Σύγκρινε με τα αμέσως προηγούμενα δευτερόλεπτα και θα παρατηρήσεις αμέσως τη διαφορά.
«Γυμνά» Chamades μπορείς να ακούσεις εδώ:
Καταρχήν ελπίζω να έχεις καταλάβει ότι μιλάς με μια άσχετη με τη μουσική έτσι; Δλδ δεν έχω μουσικές γνώσεις.
Απλά μου αρέσει να ακούω μουσική. Ακούω τα πάντα.
Δυσκολεύομαι λίγο (τι λίγο δλδ ... έως πολύ) να ακολουθήσω όλα όσα λες και πολλές φορές χρειάζεται να γκουγκλάρω για να επιβεβαιώσω αν κατάλαβα κάτι σωστά από αυτά που λες. Πιστεύω πάντως να πιάνω κάπως το νόημα όσων λες για να μπορέσει να γίνει ανταλλαγή απόψεων.
Για να το θέσω αλλιώς εγώ είμαι η απόφοιτος του δημοτικού της μουσικής (όπως θα κατάλαβες από τις μουσικές μου προτιμήσεις.... πάτος πώς το λένε) και εσύ είσαι ο απόφοιτος του cambridge. Υπάρχει μεγάλο χάσμα.
Εγώ δεν έχω πρόβλημα (μόνο να κερδίσω έχω μαθαίνοντας πράγματα από σένα...) αλλά εσύ δεν ξέρω τι κερδίζεις;
Φοβάμαι ότι δεν μπορώ να ανταποκριθώ στο επίπεδο συζήτησης που είσαι εσύ.
Παρόλα αυτά θα κάνω μια προσπάθεια να συνεχίσω τη συζήτηση.
Σχετικά με όλα αυτά που λες πιο πάνω δεν μου είναι άσχετα ως μουσικά ακούσματα. Έχω κάνει μια περασιά από αυτού του είδους τα ακούσματα και της κλασικής μουσικής και της μουσικής που παίζεται με εκκλησιαστικά μουσικά όργανα.
Κάποια από αυτά μου αρέσουν κάποια μου είναι αδιάφορα. Αλλά τα βλέπω υπό το πρίσμα ενός απλού ακροατή. Εσύ τα βλέπεις υπό το πρίσμα του μουσικού που έχει ιδιαίτερες γνώσεις οπότε τα αναλύεις με διαφορετικό τρόπο και ενθουσιάζεσαι με πράγματα που εγώ δεν τα "βλέπω".
Πάντως ίσως να το αδίκησα το πρώτο κομμάτι που έβαλες. Το ξανάκουσα προσπαθώντας να καταλάβω τι είναι αυτό που σε ενθουσίασε τόσο. Οκ όντως είναι ένα επιβλητικό κομμάτι που μέσα από αυτές τις καραμούζες (τα chamades όπως τα λες εσύ) το κάνουν ακόμα πιο επιβλητικό και ατμοσφαιρικό. Και ίσως, όπως, λες υπό πιο ιδιαίτερες συνθήκες και προϋποθέσεις να μπορεί κάποιος να το απολαύσει περισσότερο όπως θα έπρεπε για το σκοπό που γράφθηκε.
tensor έγραψε:Κατάλαβα. Μια μικρή ένσταση μόνο:
Μόνο μία;
Όσες θες. Εσύ είσαι ο ειδικός.
tensor έγραψε:η περίφημη τοκκάτα του Μπαχ σε ρε ελάσσονα είναι κλασικό κομμάτι μόνο με την ευρεία έννοια. Για την ακρίβεια είναι (μπα)ρόκ

.
Το παράδειγμα που φέρνεις βέβαια αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, μια αποτυχημένη προσαρμογή. Ίσως το κομμάτι να μην προσφέρεται τόσο αλλά έχω την εντύπωση ότι πρόκειται απλά για πρόχειρη δουλειά.
Κοίτα βασικά η διασκευή που έβαλα βασίζεται στην ηλεκτρονική μουσική που σημαίνει ότι έγινε με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή και άλλου τεχνολογικού εξοπλισμού. Εσύ απ' ότι κατάλαβα είσαι της πιο παραδοσιακής σχολής. Δλδ της μουσικής που παράγεται αποκλειστικά από μουσικά όργανα.
Μπορεί η ηλεκτρονική μουσική να θεωρείται πιο πρόχειρη σε σχέση με τη μουσική που παράγεται από κλασικά μουσικά όργανα αλλά και πάλι θεωρώ ότι και στην ηλεκτρονική μουσική χρειάζονται γνώσεις, φαντασία και δημιουργικότητα. Και είναι και αυτό ένας είδος τέχνης.
tensor έγραψε:Η τοκκάτα του Μπαχ όμως έχει γνωρίσει όχι μόνο προσαρμογές του είδους αυτού, αλλά και ατελείωτες διαφορετικές ενορχηστρώσεις στην πλήρη μορφή της. Από ορχήστρα μέχρι όργανο με ... ποτήρια! Ίσως να είναι ως σήμερα η περισσότερο παιγμένη μουσική σύνθεση. Ένα παράδειγμα μοντέρνας διασκευής (beat) που θεωρώ επιτυχημένο είναι το ακόλουθο:
Δες και «μπίτια»

από τη δεκαετία του '70:
Ή μια μοντέρνα ερμηνεία (το πλήρες έργο χωρίς να λείπει ούτε μία νότα) από σύνολο με ηλεκτρικές κιθάρες

:
Βάζω στοίχημα ότι ο τύπος με τη χαίτη είναι μετενσάρκωση του Μπαχ!
wow και στα τρία!!!
με έμφαση στο πρώτο (πραγματικά εκπληκτικό)
για πρώτη φορά ένιωσα ότι οι μουσικές μας προτιμήσεις κάπως συγκλίνουν με αυτά τα κομμάτια